AFIR: Simplificari procedurale la accesarea fondurilor europene

AFIR: Simplificari procedurale la accesarea fondurilor europene

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a adus modificari formularelor prin care se solicita platile pentru submasurile care au beneficiari autoritati publice.

Modificarile sunt legate de:

  • submasura 4.3 (infrastructura agricola si silvica),
  • submasura 7.2 (infrastructura rurala de baza),
  • submasura 7.6 (protejarea patrimoniului cultural) si
  • submasura 19.2 (implementarea strategiilor pentru GAL)

si au ca rezultat simplificarea efectiva si imediata a modului de implementare a proiectelor.

Una dintre modificarile aduse este aceea ca beneficiarii pot face dovada initierii demersurilor necesare obtinerii unor avize, autorizatii sau certificate, inclusiv a Angajamentului beneficiarului, la depunerea ultimei cereri de plata. In acest caz, documentele finale trebuie prezentate la Centrul Regional sau Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale in maxim 6 luni de la efectuarea platii finale (de la primirea Notificarii beneficiarului cu privire la confirmarea platii).

„Avantajul imediat este ca beneficiarii pot solicita rambursarea cheltuielilor efectuate pentru ultima cerere de plata intr-un timp mult mai scurt, fara a fi nevoiti sa astepte emiterea autorizatiilor sau avizelor de catre alte institutii, cum ar fi ANPM, ANSVSA sau Ministerul Sanatatii. In plus, am eliminat limita de 2 rectificari a Declaratiei de esalonare a depunerii Dosarelor cerere de plata. Astfel, de acum inainte Declaratia poate fi modificata ori de câte ori se va considera necesar”, a declarat Adrian Ionut CHESNOIU, Director General al AFIR.

O alta conditionalitate eliminata este cea cu privire la prezentarea spre autorizare la prima transa de plata a cheltuielilor eligibile in procent de minim 20% din valoarea totala eligibila a proiectului.

Astfel, prima cerere de plata depusa de beneficiar, exceptând avansul, nu mai este conditionata valoric. Adaugam ca aceasta nu este conditionata nici de tipul cheltuielilor care se solicita prin aceasta, care pot fi servicii si/ sau bunuri si/ sau lucrari.

Modul de acceptare a platilor efectuate in baza unor contracte de cesiune de creanta s-a simplificat prin eliminarea acordului prealabil al AFIR, precum si a conditiilor restrictive impuse in raport cu cadrul legislativ aplicabil.

In astfel de situatii, beneficiarul trebuie sa prezinte contractele de cesiune de creanta odata cu Dosarul cererii de plata in care se solicita plati efectuate catre cesionari.

Instructiunile si formularele de plata precum si metodologiile de completare sunt disponibile pe site-ul www.afir.info, Sectiunea Informatii utile – Proceduri de lucru pentru PNDR.

Sursa: AFIR

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.