APIA pregateste plata unei noi subventii!

APIA pregateste plata unei noi subventii!

Vești bune pentru toți fermierii!

Agenția de plăți pregătește plata pentru o nouă subvenție așteptată de producătorii agricoli care au depus cereri.

31 octombrie a fost ultima zi pentru depunerea cererilor de plată a ajutorului pentru motorina utilizată în agricultură, pe perioada iulie-septembrie (trimestrul III al anului 2017).

Oficiali din cadrul APIA din teritoriu spun că plățile urmează să fie efectuate în perioada următoare, după centralizarea tuturor datelor la nivel național.

În județul Mureș s-au înregistrat 343 de cereri, cu peste 100 mai puține decât se preconiza, a declarat purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă. ”La APIA Mureș s-au înregistrat 343 de cereri, un număr apropiat față de cele 314 cereri, câte au fost înregistrate anul trecut. Plățile urmează să fie efectuate în perioada următoare, după centralizarea tuturor datelor la nivel național. Cuantumul efectiv pe care fermierii îl vor primi în cont va fi de 1,42 de lei pe fiecare litru”, a arătat reprezentantul APIA.

Și în județul Brașov a scăzut numărul cererilor de subvenții, din cauză că vara producători de miere folosesc cantități mai mari de motorină, a explicat directorul APIA, Dorel Stânea. ”Avem în județul Brașov, la ora actuală, 181 de cereri de decont, cu circa 205.000 litri de motorină, la care noi subvenționăm acciza de 1,4185 lei. Numărul este până acum ușor mai mic, cererile cresc în perioada de stupărit, pentru că foarte mulți stupari cer acciza, dar mai mult pe timpul verii”, a spus șeful APIA Brașov.

La fiecare început de an se încheie acorduri preliminare între fermieri și APIA, iar trimestrial, agricultorii își decontează cantitatea reală de motorină achiziționată și folosită. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21,00 euro pe 1000 litri.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru anul 2017 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în perioada iulie-septembrie, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: APIA

 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.