Comisia Europeana: noi instrumente de gestionare a riscurilor pentru fermierii europeni

Comisia Europeana: noi instrumente de gestionare a riscurilor pentru fermierii europeni

Comisia Europeana va elabora noi instrumente de gestionare a riscurilor in domeniul agricol, in contextul in care tot mai multi factori vor afecta recoltele fermierilor europeni.

Potrivit unui comunicat al CE, cele mai importante riscuri cu care se confrunta agricultorii sunt schimbarile climatice, volatilitatea ridicata a preturilor, expunerea tot mai mare la piata mondiala agricola.

Departamentul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a publicat de curand o scurta prezentare a pietei cu privire la acest subiect, care descrie situatia actuala a gestionarii riscurilor in agricultura europeana.

Ieri, 5 septembrie, a fost inclusiv pe agenda reuniunii informale a ministrilor europeni pentru Agricultura de la Tallin.

In cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) exista mai multe instrumente de gestionare a riscurilor, in functie de tipul si de amploarea acestuia. Riscurile se pot referi la probleme legate de preturi, de productie, venituri, ajutorul financiar fiind stabilit in functie de pagubele produse agricultorilor.

Cu toate acestea, subliniaza comunicatul Comisiei Europene, fermierii apeleaza rareori la aceste instrumente, in general din cauza birocratiei. Alte instrumente folosite in gestionarea si minimizarea riscurilor pot fi si fondurile mutuale ori asigurarile voluntare a fermierilor.

De asemenea, Comisia Europeana gestioneaza si un fond de rezerva, pentru situatii exceptionale. Conform procedurilor europene, in fiecare an este retinuta o contributie din subventiile agricultorilor pentru a crea un fond de rezerva. In cazul in care aceste fonduri nu sunt utilizate pana la finalul anului, ele sunt redistribuite fermierilor.

Sursa: Stiri Agricole

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.