Corina Cretu: Romania are la dispozitie 21 de miliarde de euro pentru urmatorii 7 ani

Corina Cretu: Romania are la dispozitie 21 de miliarde de euro pentru urmatorii 7 ani

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, si-a exprimat speranta caRomania sa nu piarda „sansa istorica” a fondurilor europene alocate pentru investitii, si a reafirmat in context ca 500 de milioane de euro sunt prevazute pentru educatie si sanatate, in care intra si fondurile pentru trei spitale regionale.

Comisarul european a apreciat ca in Romania exista o lipsa a infrastructurii sanitare, fapt semnalat recent autoritatilor cu prilejul unei vizite efectuate saptamana trecuta la Bucuresti, si a adaugat ca nu s-a primit inca, la Comisia Europeana, harta necesitatilor medicale din tara noastra.

„Cred ca este un eveniment important organizat in Parlamentul European. Suntem cu totii preocupati, atat la Comisia Europeana, in Parlamentul European — dar si in statele membre observ aceasta preocupare — pentru conditiile de sanatate. In ceea ce priveste strategia pentru sanatate, este strategia Uniunii Europene pentru urmatorii 7 ani care prevede 500 de milioane de euro in ceea ce priveste imbunatatirea starii de sanatate si prevenirea bolilor. Se pune un accent mult mai mare in perioada urmatoare pe prevenirea bolilor, iar in ceea ce priveste portofoliul de care ma ocup — politica regionala — noi avem mai multa responsabilitate — infrastructura. Si sigur ca in Romania exista aceasta lipsa a infrastucturii sanitare. Am avut discutii cu autoritatile romane chiar saptamana trecuta si am atentionat asupra faptului ca Programul Operational Regional, care prevede 280 de investitii in unitati sanitare si ambulatorii in sate si orase, in 35 de spitale judetene si, de asemenea, infiintarea celor 3 spitale regionale (…), toate aceste investitii nu pot fi demarate datorita faptului ca inca nu am primit la Comisa Europeana aceasta harta a nevoilor medicale din Romania. Am primit asigurari ca se lucreaza la acest lucru si speram ca in cel mai scurt timp sa o putem primi, pentru ca astfel impreuna cu autoritatile romane vom putea decide in ce loc, cat anume trebuie sa investim”, a declarat Corina Cretu la Parlamentul European, unde a participat la o expozitie pe tema alimentatiei sanatoase, organizata de europarlamentarul social-democrat Daciana Sarbu, sub egida grupului S&D.

Comisarul a adaugat ca termenul pentru autoritati este decembrie 2016.

„Dar eu sper sa nu mergem pana in decembrie 2016, avand in vedere ca este vorba de investitii foarte mari (…) si, in aceste conditii, stiti foarte bine ca deadline-ul pentru aceste spitale regionale va fi anul 2020. Ne aflam deja la jumatatea anului 2016, deci vor fi lucrari fizice care nu vor putea fi efectuate si care necesita timp. Eu sper sa nu fie cazul ca Romania sa piarda aceste investitii. Ideea este ca, daca aceste investitii nu sunt realizate in proportie de pana 90 % , pentru ca avem aceasta marja de 10 % pana in anul 2020, dupa aceea vor trebui suportate cheltuielile de catre bugetul national. Si este foarte important pentru Romania sa foloseasca aceasta sansa istorica, are la dispozitie 21 de miliarde de euro pentru urmatorii 7 ani, nu numai pentru domeniul sanatatii, vorbim de infrastructura, domeniul cercetarii, inovarii, IMM-uri, iar eu sper ca Romania sa foloseasca aceasta sansa istorica si dvs. vedeti foarte bine care sunt presiunile care se fac asupra acestei politici regionale, din ce in ce mai deschis, din ce in ce mai direct. Sigur ca datoria mea ca si comisar european este sa apar aceasta politica regionala. Sa arat cat de mult a schimbat in bine viata oamenilor, dar sigur, dincolo de aceste lucruri sunt dezbaterile politice, si cred ca este important ca toate statele membre sa fie constiente ca asupra acestor bugete exista o presiune foarte mare si s-ar putea sa fie ultima perioada cand vom putea beneficia de asemenea concentrari mari de fonduri. Si cred ca este datoria noastra fata de istorie, fata de cetateni, sa folosim aceste fonduri europene”, a precizat Corina Cretu.

Sursa: RomaniaTV.net

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.