Nivelul deducerilor personale pentru veniturile din salarii din anul 2016!

Nivelul deducerilor personale pentru veniturile din salarii din anul 2016!

Incepand cu luna ianuarie 2016, deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.500 lei inclusiv, astfel:

– pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 300 lei;
– pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 400 lei;
– pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 500 lei;
– pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 600 lei;
– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 800 lei.
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 300 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Persoana aflata in intretinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla.

Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele majore condamnate, care executa pedepse privative de libertate.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.501 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si sunt stabilite prin OMFP 52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii la functia de baza, incepand cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art. 77 alin. (2) si ale art. 66 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 52 din 25/01/2016.

Aceste deduceri se aplica pentru veniturile din salarii realizate incepand cu luna ianuarie 2016, respectiv pentru sumele primite sub forma de salarii incepand cu data de 1 ianuarie 2016, cu exceptia platilor reprezentand lichidarea pe luna decembrie 2015 .

Pentru stabilirea deducerilor personale venitul brut lunar din salarii se rotunjeste la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si prin neglijarea fractiunilor de pana la 50 de bani.

Sumele reprezentand deducerile personale pentru venitul brut lunar din salarii cuprins intre 1.501 si 3.000 lei sunt calculate prin rotunjire la 10 lei, in sensul ca fractiunile sub 10 lei se majoreaza la 10 lei.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acorda deducerea personala.
Deducerea personala se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.

Autor: Irina Dumitrescu

Sursa: Contabilul.RO

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.