Executare silita: Prescriere drept, ridicarea popririi si obligatiile tertului poprit

Executare silita: Prescriere drept, ridicarea popririi si obligatiile tertului poprit

1. Cand se prescrie dreptul de a cere executarea silita
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita si a dreptului de a cere compensarea sau restituirea se aplica in anumite conditii prevazute de lege, dupa cum urmeaza:
Potrivit art. 215 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
„(1) Dreptul organului de executare silita de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale”.
Suspendarea termenului de prescriptie –art 216 din Codul de procedura fiscala citind
Articolul complet accesand LINK
2. Executare silita a creantelor. Cum poate fi ridicata poprirea?
In cazul in care s-a instituit de catre organele fiscale proprire la terti pentru obligatii neachitate, vom vedea in ce conditii poate fi ridicata aceasta in contextul in care mai sunt obligatii de achitat.
Mentionam ca procedura de executare silita a creantelor fiscale este reglementata, in principal, de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:
Suspendarea si incetarea executarii silite sunt prevazute la art. 233-234 din Codul de Procedura Fiscala.
Detalii in articolul complet, accesand LINK
3. Executare silita. Care vor fi obligatiile tertului poprit si ce calcule face societatea?

In cazul discutat mai jos, avem ca punct de pornire o societate cu patru asociati. Pe numele unuia dintre asociati, de asemenea angajat al societatii, au sosit trei hotarari judecatoresti de executare silita a veniturilor. In momentul venirii popririlor asociatul avea doar venitul din salarii care putea fi supus popririlor. Popririle au venit in momente diferite.
Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:
– Cum se calculeaza si vireaza aceste popriri?
– Se poate face poprire doar pe 13% din salariu?
– Se vireaza toata suma de 13% primului executor sau se imparte suma si se vireaza separat fiecaruia dintre executori?
– Daca se impart aceste sume, care este algoritmul de calcul?
In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, tertul poprit este obligat daca sunt infiintate mai multe popriri, sa comunice, dupa caz, executorului ori creditorilor numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
Detalii in articolul complet, accesand LINK
4. Scutiri de la executarea silita! Pe cine va proteja ANAF de poprire?
Prin art.230 alin (3) din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice.
Pentru a asigura o buna implementare a acestei noi reguli, ANAF a emis Ordinul nr. 3454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, prin care contribuabilii care nu si-au putut incasa la timp creantele comerciale de la institutii sau autoritati ale statului vor fi protejati de masurile de executare pe care tot statul, prin administratia fiscala, le putea lua asupra lor cu toate ca neplata obligatiilor fiscale ale acestora era determinata tocmai de neincasarea la termen a acestor creante de la alte institutii ale statului.
Detalii in articolul complet, accesand LINK
Sursa: INfoTVA.ro

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.