Guvern: Legea internshipului a fost adoptata

Guvern: Legea internshipului a fost adoptata

Guvern: Legea internshipului a fost adoptata

Guvernul a adoptat, in sedinta din 13 septembrie 2017, proiectul de Lege privind Internshipul.

Conform proiectului, tinerii in varsta de cel putin 16 ani vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice, pe perioade de cel mult sase luni.

Proiectul va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta.

 

Pe parcursul unui an calendaristic, in functie de numarul de salariati angajati cu contracte de munca, organizatia gazda poate incheia, in mod simultan, contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total de angajati.

Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizatie lunara neta de internship, din partea organizatiei gazda. Indemnizatia de internship va fi cel putin egala cu 50% din echivalentul salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata.

Activitatea unui intern, incadrat in baza unui contract de internship, este de 6 ore pe zi, in regim de maxim 30 de ore pe saptamana, timp de 5 zile, urmate de doua zile consecutive de repaus.

Este interzisa efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

Internul va primi, la finalul programului, un certificat de internship.

Pe perioada derularii programului de internship organizatia gazda are obligatia asigurarii in sistemul asigurarilor de sanatate a internului care nu are calitatea de asigurat si a platii contributiei aferente.

Persoanele juridice care, in termen de 60  de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un  contract de munca cu persoana care a desfasurat programul de internship, primesc, la cerere, din partea statului, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare a angajarii echivalenta cu 4.586 lei pe angajat, suma calculata la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data efectuarii platii, dupa indeplinirea obligatiei de  mentinere a raporturilor de munca cu acesta pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.