Guvern: Masuri de simplificare a mecanismelor de finantare pentru proiectele de infrastructura de transport

Guvern: Masuri de simplificare a mecanismelor de finantare pentru proiectele de infrastructura de transport

Proiectele de infrastructura de transport

Vor fi finantate prin mecanisme simplificate, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate de Guvern.

 

In acest sens, va fi creat un mecanism care permite decontarea proiectelor fazate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) din Fonduri Europene in valoare de 500 de milioane de euro.

 

Aceste proiecte fazate se afla in curs de implementare.

Exemple: Autostrada Sebes – Turda, Autostrada Lugoj – Deva.

 

Legislatia actuala nu a inclus un astfel de mecanism.

 

O alta masura vizeaza evitarea blocajelor in procesul de decontare a sumelor alocate din bugetul de stat pentru lucrari de infrastructura:

Constructorii vor putea justifica sumele cheltuite din avansul pentru lucrari la finalul executiei lucrarilor, si nu la finalul anului calendaristic, asa cum se proceda pana acum.

 

De asemenea, potrivit actului normativ, vor fi asigurate fonduri de 234 de milioane de lei din certificatele verzi pentru finantarea investitiilor la Magistralele de metrou 4, 5 si 6, astfel:

  • 64 milioane lei – Magistrala 4, Gara de Nord – Lac Straulesti;
  • 130 milioane lei – Magistrala 6, Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni;
  • 40 milioane lei – Magistrala 5, etapa I-A Drumul Taberei – Universitate.

 

Birocratia pentru decontarea facturilor catre constructori va fi simplificata: platile catre acestia vor putea fi efectuate pe masura ce lucrarile avanseaza.

Sumele pentru plata constructorilor vor fi transferate din bugetul de stat la inceputul fiecarui trimestru, iar companiile beneficiare vor deconta cheltuielile constructorului in momentul prezentarii facturilor pentru decontare, si nu ulterior.

Se reduc astfel duratele de plata a facturilor catre constructori.

Auditul de siguranta rutiera va fi modificat astfel incat sa permita deschiderea circulatiei pe tronsoanele finalizate, imediat dupa receptia lucrarilor.

In prezent, acest proces poate dura pana la 90 de zile de la terminarea proiectului.

Vor fi incheiate contracte de performanta, in cazul companiilor CNAIR si CFR SA, conditionalitate ex-ante a Romaniei, pentru a facilita accesarea fondurilor structurale in sectorul de transport.

In acest fel, companiile vor duce la bun sfarsit proiectele stabilite si finantate din fonduri structurale, fara a putea fi influentate de orice alti factori.

Va fi posibila incheierea de parteneriate intre Ministerul Transporturilor si autoritatile publice locale pentru a realiza documentatii tehnico-economice (studii de fezabilitate si proiecte tehnice de executie), pe cheltuiala acestora, care sunt necesare pentru implementarea variantelor ocolitoare si a legaturilor resedintelor de judet la autostrazi si/sau drumuri expres.

Aceasta masura va stimula implicarea autoritatilor locale in implementarea proiectelor de infrastructura de transport si va accelera ritmul implementarii proiectelor de infrastructura la nivel local.

 

Ordonanta de Urgenta adoptata astazi reprezinta continuarea masurilor continute de OUG nr. 7/2016, aprobata de Guvern in luna martie 2016, care prevedea simplificarea procedurilor de avizare a proiectelor de infrastructura de transport.

Sursa: Guvernul Romaniei

www.cifn.info

http://www.openproconsult.ro/oferta-consultanta

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.