Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de lege prin care se reglementeaza acordarea unui ajutor de minimis pentru irigatii.

Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de lege prin care se reglementeaza acordarea unui ajutor de minimis pentru irigatii.

Pentru campania de irigatii a anului 2016, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a pregatit pentru irigat o suprafata de peste 790 mii ha.

Cu toate acestea, organizatiile/federatiile utilizatorilor de apa si alti beneficiari, au incheiat cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare contracte multianuale si sezoniere, pentru o suprafata totala de 344 mii ha, deci pentru circa 43% din suprafata functionabila, se arata in nota de fundamentare a legii.

Totodata, la inceputul campaniei de irigatii 2016, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a efectuat probe tehnologice a capacitatii de transport apa (prima umplere a canalelor) pentru o suprafata de circa 350 mii ha.

Pana in prezent, din suprafata contractata, s-au aplicat udari cumulate pe o suprafata de circa 300 mii ha, din care udarea I pe circa 150 mii ha.

In conditiile manifestarii accentuate a fenomenului de seceta pedologica, care a afectat suprafete semnificative de culturi si urmare informarii Guvernului privind stadiul derularii campaniei de irigatii 2016,

S-a stabilit ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va efectua o evaluare a costurilor necesare pentru a incuraja irigarea, cel putin in zonele in care aceasta este posibila si va prezenta in sedinta Guvernului un set de masuri concrete.

Fata de cele stabilite, pentru a stimula cresterea suprafetelor care se iriga, precum si pentru a compensa efectele secetei pedologice asupra culturilor, a fost identificata posibilitatea de gestionare a situatiilor de urgenta generate de seceta pedologica, prin instituirea unei scheme multianuale de ajutor “de minimis” pentru organizatiile / federatiile utilizatorilor de apa, care aplica irigatii pe suprafete agricole din amenajari de irigatii. Schema se aplica in toata tara, pe perioada 2017-2019.

In acest sens, se impune elaborarea de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a proiectului de Hotarare a Guvernului prin care se aproba schema de ajutor de minimis in agricultura, in sectorul de irigatii.

Schema are ca scop acordarea de ajutoare de minimis intreprinderilor unice, respectiv organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatii de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, care aplica irigatii pe suprafete agricole aflate in amenajari de irigatii in campaniile de irigatii 2017, 2018 si 2019.

Pentru compensarea costurilor cu serviciile prestate de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, sau de catre alti prestatori de acest tip de servicii respectiv pentru energia electrica consumata si apa pentru irigatii livrata pana la statiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.

Acordarea compensatiilor are la baza facturile reprezentand energia electrica si apa pentru irigatii, emise de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau de catre alti prestatori de acest tip de servicii, pe numele beneficiarilor, aferent campaniilor de irigatii 2017,2018 si 2019.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatii de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, care aplica irigatii pe baza contractelor multianuale/sezoniere incheiate cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau cu alti prestatori de acest tip de servicii.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprima sub forma unui grant, potrivit art. 3 alin. (6) din Regulamentul de minimis.

Valoarea totala a sprijinului financiar pentru fiecare beneficiar, nu depaseste echivalentul in lei a sumei de 200.000 euro pe durata celor trei exercitii financiare, respectiv suma de 900.000 lei.

Pe parcursul perioadei de aplicare a schemei, sprijinul financiar se determina, se calculeaza si se acorda fiecarui beneficiar al schemei de ajutor de minimis, in transe sau o singura data, pana la concurenta valorii totale de 900.000 lei, in functie de factura/facturile pentru energie electrica si apa pentru irigatii emise de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, sau de catre alti prestatori de acest tip de servicii.

 

Sursa: Stiri Agricole

www.cifn.info

http://www.openproconsult.ro/oferta-consultanta

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.