Ministerul de Finante: Noi credite garantate de stat pentru afaceri IMM și start-upuri (Propunere)

Ministerul de Finante: Noi credite garantate de stat pentru afaceri IMM și start-upuri (Propunere)

Firme mici si mijlocii, precum si start-upuri din Romania vor putea lua credite bancare cu garantii de stat, de pana la 10 milioane de lei, pe o perioada de maximum 10 ani, pentru investitii, prin viitorul program IMM Invest Romania, propus de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit unui proiect de ordonanta Ordonanta de urgenta, Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST ROMANIA va asigura creditarea bancara cu garantii de stat astfel:

  • Pentru proiectele de dezvoltare/infiintare centre de agrement procentul de garantare este de maximum 80% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile,comisioanele si speze bancare aferente creditului garantat, asa cum este aprobatde catre Guvern prin Memorandumul privind politica publica privind implementarea Programului „Primul centru de agrement”. Valoarea maxima a 5 finantarii garantate de catre stat pentru proiectele de dezvoltare/infiintare centre de agrement este de 1.200.000 lei.
  • Pentru alte proiecte decat cele de dezvoltare/ infiintare centre de agrement, sepot acorda garantii de stat pentru credite de investitii si/ sau credit/ linii de credit pentru capital de lucru contractate de catre IMM-uri, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si speze bancare aferente creditului garantat. Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar este de 10.000.000 lei, iar valoarea maxima a fiecarei finantariacordate unui beneficiar nu poate depasi 5.000.000 lei pentru creditele/ liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investitii.

Se vor acorda doua tipuri de credite:

  • Pentru investitii- Durata maxima a finantarii va fi de 120 luni.
  • Pentru finantarea capitalului de lucru – Durata maxima a finantarii va fi 24 luni in cazul acestor credite /linii de credit.

Liniile de credit vor putea fi prelungite cu maximum 24 luni.

In plus de aceste garantii, banca poate lua in considerare si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate prin credit, pentru diminuarea expunerii fata de debitor.

Mai mult, persoanele fizice sau juridice care au calitatea de administratori si/sau asociati/actionari ai firmei beneficiare, ce detin individual sau cumulat minimum 50% din partile sociale/actiunile firmei, precum si intreprinzatorul persoana fizica autorizata ce desfasoara activitati economice in mod independent, in calitate de fideiusor, vor garanta prin cel putin un angajament personal creantele rezultate din plata garantiilor acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (F.N.G.C.I.M.M.), in calitate de mandatar al statului roman, cu renuntarea la beneficiul de discutiune si diviziune.

Contractele de fideiusiune sunt titluri executorii si au valoare de inscrisuri autentice. Acestea sunt executate de ANAF.

Pentru a putea intra in functiune noul program, e necesar ca Guvernul sa adopte proiectul de ordonanta de urgenta, iar Ministerul Finantelor sa emita norme de aplicare. De asemenea, anual se stabileste un plafon al garantiilor acordate de FNGCIMM, prin hotarare de guvern.

Sursa: Startup Cafe

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.