Ministrul Culturii propune dublarea plafonului de finanţare a proiectelor din partea AFCN!

Ministrul Culturii propune dublarea plafonului de finanţare a proiectelor din partea AFCN!

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, prezent la întâlnirea operatorilor culturali cu noii membri ai Consiliului de Administraţie al AFCN, a propus dublarea plafonului de finanţare, care este în prezent de 50.000 de lei, şi a sugerat ca banii să fie alocaţi doar proiectelor independente.

”Acest fond a fost de la început gândit ca un instrument de finanţare al Ministerului Culturii către operatorii culturali din sectorul independent. În opinia mea, trebuie să rămână aşa. Nu e normal ca instituţii mari de cultură să aplice pentru finanţare de la AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional, n.r.). A fost ideea de a da o şansă operatorilor să dezvolte proiecte alternative”, a spus Alexandrescu.

El a sugerat, între altele, noilor membrii ai CA să aloce acei bani proiectelor din sectorul cultural independent.

”Banii trebuie să fie alocaţi sectorului cultural independent”, a spus acesta, adăugând că, în urma unei analize, AFCN va dispune de o sumă mai mare anul acesta, faţă de 2015.

”Până acum, finanţările au fost cantonate la 50.000 de lei pentru un proiect şi aş vrea să analizaţi posibilitatea de a urca acest plafon la 100.000 de lei. Finanţarea nu va fi de două ori mai mare, însă cu 100.000 de lei se pot face proiecte cu vizibilitate mai mare. Probabil, vor fi mai puţine proiecte câştigătoare”, a explicat ministrul.

În plus, el a atras atenţia operatorilor culturali să nu ”abuzeze” de această posibilitate şi ca proiectele să poată fi şi parţial finanţate. ”Dacă cineva cere 100.000 de lei pentru un proiect, acesta să poată primi 20.000 de lei”, a adăugat acesta.

”Vorbim despre bani publici, nu despre o pungă ce poate fi risipită”, a fost atenţionarea lui Alexandrescu.

O a doua măsură gândită de ministrul Culturii şi propusă membrilor consiliului a fost aceea ca avansul plătit proiectelor să fie mai mare. Cum acesta este de 80% din suma solicitată, ministrul a revenit asupra propunerii sale şi  amenţionat că va încerca să crească procentajul în ceea ce priveşte finanţările acordate de minister.

”La noi, la Ministerul Culturii, avansul e de 30%. O să încercăm noi să ridicăm la 50%, deşi ministerul o să geamă”, a afirmat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a adus în discuţie şi posibilitatea atragerii de fonduri. ”Orice fond public ar putea fi sporit cu fonduri private sau de la administraţia publică locală. Această tehnică e foarte utilizată peste tot în Europa. Dacă statul atâta poate să facă, trebuie să ne reorientăm, să vedem de unde mai putem lua bani”, a adăugat ministrul.

În încheiere, Vlad Alexandrescu a menţionat că AFCN ar trebui să intre în ”comisia de tăiat hârtii” (debirocratizarea în administraţie, proiect propus de prim-ministrul Dacian Cioloş, n.r.).

”AFCN e mult mai puţin birocratic decât Ministerul Culturii, dar asta nu înseamnă că Fondul e scurtit de exerciţiul de imaginaţie, pentru a vedea unde se poate simplifica”, a mai spus Alexandrescu, îndemnându-i pe operatori să acceseze pagina web maisimplu.gov.ro, pentru a-şi spune părerile referitor la sistemul de funcţionare al AFCN.

”Ne dorim ca banii să ajungă la cei care creează cultură. Nu putem imagina situaţia în care o fundaţie ia 80% din bani şi creatorul 20%, pentru că ea trăieşte prin prisma creatorului. Putem înţelege anumite lucruri, dar noi nu finanţăm fundaţiile, ci proiecte ale căror purtători sunt oameni de cultură”, a mai afirmat ministrul.

Vlad Alexandrescu a participat, joi, la întâlnirea dintre operatorii culturali şi noii membri ai Consiliului de Administraţie al AFCN, care a avut loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.

Noul consiliu de administraţie al AFCN, numit în luna ianuarie de ministrul Culturii, este format din Liviu Jicman – reprezentant al Institutului Cultural Român, Csoti Emese – reprezentant al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Răzvan Popovici şi Radu Vancu – reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Matei Martin, Ada Solomon, Vlad Morariu, Florin Cîntic, Corina Apostol, Miruna Runcan şi Alin Ciupală.

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) este o instituţie publică autonomă, înfiinţată prin Hotărârea de Guvern nr. 802/14 iulie 2005 privind organizarea şi funcţionarea Administaţiei Fondului Cultural Naţional cu scopul de a gestiona Fondul Cultural Naţional, de a finanţa programele, proiectele şi acţiunile culturale organizate în ţară şi în străinătate, precum şi pentru a susţine relaţiile culturale internaţionale ale României.

AFCN funcţionează în subordinea Ministerului Culturii, conform Hotărârii de Guvern nr. 90/10 februarie 2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, modificată şi actualizată.

Sursa: News.Ro

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.