Planul de investitii pentru Europa: Sprijin pentru firmele conduse de femei

Planul de investitii pentru Europa: Sprijin pentru firmele conduse de femei

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda Garanti Bank Romania un imprumut in valoare de 22,3 milioane EUR pentru a sprijini firmele din Romania. Din valoarea imprumutului, 5 milioane EUR se aloca femeilor antreprenoare, suma care va fi suplimentata cu 5 milioane EUR din partea Garanti Bank. Aceasta tranzactie este sprijinita de Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, numit si „Planul Juncker”.

  • Prima transa a imprumutului BEI dedicat femeilor antreprenoare din UE
  • Se preconizeaza ca aproximativ 260 de IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totala a imprumutului, care va sprijini 6 100 de locuri de munca
  • Prima operatiune cu Garanti Bank ridica la 16 numarul institutiilor de finantare partenere din Romania

Aceasta transa inovatoare a imprumutului va oferi acces la o sursa de finantare mai favorabila pentru femeile antreprenoare care reprezinta intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) si intreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste imprumuturi, intreprinderile trebuie sa fie detinute in proportie de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori sa fie detinute in proportie de 26 % pana la 50 % de una sau mai multe femei, iar functia de director general, director administrativ sau director financiar sa fie detinuta de o femeie.

Promovarea egalitatii de gen si a diversitatii face parte din obiectivul BEI de a garanta ca proiectele pe care le finanteaza sunt in beneficiul tuturor membrilor comunitatii. Aceasta operatiune, primul imprumut intermediat al BEI in UE care sprijina in mod specific antreprenoarele, va sustine participarea femeilor ca actori economici esentiali si este in conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen si emanciparea economica a femeilor.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Ma bucur foarte mult ca Planul Juncker acorda o mana de ajutor femeilor antreprenoare din Romania, asistandu-le sa isi exprime talentele si sa isi transforme ideile in proiecte concrete. Emanciparea femeilor si punerea la dispozitia acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reusi vor aduce beneficii directe economiei Romaniei. Salut acest nou acord si sper sa vad multe astfel de acorduri incheiate in viitor.”

Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investitii pentru Europa permite BEI, pentru prima data in UE, sa ofere un imprumut dedicat sprijinirii investitiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenoare sunt o sursa importanta de dezvoltare economica si pot contribui mai substantial la cresterea economica daca au un acces mai bun la finantare”.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

www.cifn.info

www.openproconsult.ro

www.gabrielzaharia.com

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.