POR 2014 – 2020: Conditii de accesare a finantarii nerambursabile – Prioritatea 2.1.a Microintreprinderi

POR 2014 – 2020: Conditii de accesare a finantarii nerambursabile – Prioritatea 2.1.a Microintreprinderi

Cand va incepe programul pentru finantarea microintreprinderilor

Primul apel in care microintreprinderile din Romania vor putea cere banii europeni prin POR 2014-2020 va avea loc in luna martie 2016 – sustine MDRAP.

„Programul Operational Regional 2014-2020 (POR), coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), va lansa, in aceasta luna, primele apeluri de proiecte, pentru urmatoarele tipuri de interventii: drumuri judetene, eficienta energetica in cladiri rezidentiale, patrimoniu cultural,microintreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate si turism. Este vorba despre cele 6 prioritati de investitii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publica” – precizeaza MDRAP.

Calendarul de lansari de apeluri este, insa unul estimativ.

„Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, in prezent, nu putem aplica depunerea electronica a cererilor de finantare, pana la finalizare testarii sistemului informatic MYSMIS. Avem in vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hartie, in faza initiala”, a declarat Sorin Maxim.

Cine va putea accesa banii europeni pentru microintreprinderi

Potrivit informatiilor disonibile pana in acest moment, din aceasta linie de finantare microintreprinderile vor putea accesa fonduri europene intre 25.000 si 200.000 de euro firme romanesti care au cel mult 9 salariati.

Valoarea eligibila a proiectului trebuie sa fie de minimum 25.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb InforEuro, valabil la depunerea cererii de finantare” – se arata in versiunea a doua (consultativa) a Ghidului solicitantului.
Eligibile vor fi doar microintreprinderile, adica acele intreprinderi care au cel mult 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de maximum 2 milioane de euro.

In plus, beneficiarii trebuie sa intruneasca o serie de conditii suplimentare de eligibilitate, cumulate, printre care amintim:

– Sa fie societate comerciala sau societate cooperativa (SRL, cooperativa etc).

Sa aiba vechime de cel putin 1 an fiscal integral

Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin unul, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Aceasta conditie, de a avea cel ptin un angajat, a fost mentinuta si in forma a doua consultativa a propunerii de Ghid al solicitantului, pentru care consultarea publica s-a incheiat la 1 martie. Conditia ar putea, insa, sa fie eliminata din forma finala de Ghid care va fi operationalizata.

Locatiile eligile

Vor fi excluse de la finantarea prin aceasta linie microintreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov, care este considerata ca fiind mai dezvoltata.

Urmare a finalizarii evaluarii ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor in perioada 2014-2020, s-a evidentiat faptul ca alocarea financiara dedicata regiunii Bucuresti-Ilfov ar avea un efect de multiplicare mai mare daca ar fi utilizata in cadrul unui instrument financiar. IMM-urile din regiunea BI vor putea utiliza instrumentul de garantare” – spune Autoritatea de Management  POR.

De asemenea, vor fi finantare doar afacerile din mediul urban: orasele si municipiile din Romania, precum si satele care din punct de vedere administrativ – teritorial apartin de orase.

„Spatiul destinat implementarii proiectului trebuie sa fie situat in mediul urban, in cadrul regiunii de dezvoltare in care se depune cererea de finantare” – precizeaza AM POR.

Ca domeniu de activitate, principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.

Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN) a fost publicata impreuna cu ghidul consultativ.

Prin POR 2014-2020 vor fi finantate doar activitatile care se regasesc in domeniile identificate de catre Strategia Nationala de Competitivitate , precum si cele care se regasesc in Planurile de Dezvoltare Regionala.

Totodata, in urma negocierilor cu Comisia Europeana pentru aprobarea POR, au fost stabilite complementaritatile pe anumite activitati/domenii cu alte programe finantate din diferite fonduri europene, pentru a evita dubla finantare, ceea ce a avut ca efect ELIMINAREA unor domenii de activitate (de ex. agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura, procesarea alimentelor si a bauturilor, etc).

La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi prinicipala sau secundara.

Ce se intampla cu TVA

Un aspect important al acestei scheme de finantare este legata de eligibilitatea taxei pe vaoare adaugata.

Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata la investitii, dar numai in cazul in care aceasta este nedeductibila.

„Este eligibila doar TVA nedeductibila, potrivit legii. (…) Valoarea eligibila cuprinde si TVA nerecuperabila, conform legii (cheltuiala eligibila)”, a mentionat AM POR.

O alta chestiune este legata de durata maxima de implementare a proiectelor. Aceasta va fi stabilita in functie de aprobarea schemei ajutorului de minimis.

 

Resurse:

Versiunea 2 consultativa a Ghidului Solicitantului

Ghidul Solicitantului POR – Conditii Generale

Modelul Planului de Afaceri

Model – Plan de Marketing

 

Sursa: Startup Cafe

Distribuie acest articol

Comentarii (1)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.