Romania va primi asistenta de la BEI, BERD si BM in implementarea proiectelor cu fonduri europene

Romania va primi asistenta de la BEI, BERD si BM in implementarea proiectelor cu fonduri europene

Romania va beneficia de expertiza Bancii Europene de Investitii (BEI), a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a Bancii Mondiale (BM) pentru modernizarea administratiei publice, sprijinirea reformelor structurale si pentru pregatirea si implementarea proiectelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii (FESI), in scopul cresterii ratei de absorbtie in perioada de programare actuala, 2014 – 2020, si pregatirea perioadei urmatoare de programare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, acesta a aprobat trei hotarari care reglementeaza acordarea de asistenta tehnicadin partea celor trei institutii financiare internationale, avand in vedere ca Romania are nevoie in continuare de asistenta tehnica pe care BEI, BERD si BM o pot furniza autoritatilor de management si principalilor beneficiari institutii publice implicate in realizarea reformelor structurale si investitiilor publice.

Romania a primit si panaacum asistentatehnicadin partea celor trei institutii financiare internationale in implementarea proiectelor in baza Memorandum-urilor de Intelegere semnate in 2012 cu acestea, documente care si-au incetat valabilitatea la 31 decembrie 2015.

Finantarea proiectelor prin FESI pentru perioada de programare 2014 — 2020 — Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European pentru Agriculturasi Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM) — reprezinta o oportunitate pentru cresterea performantelor economice ale Romaniei prin investitii in transport si infrastructura de mediu, eficienta energetica, tehnologia informatiei si comunicatiilor, cercetare si dezvoltare, educatie si formare profesionala, competitivitate si dezvoltarea unei economii bazatape cunoastere si inovare.

Guvernul isi propune sa creasca rata si calitatea absorbtiei FESI si sa pregateasca perioada urmatoare de programare printr-o mai buna gestionare, eficientizare si executare a investitiilor, solicitand in acest sens asistenta din partea BEI, in calitate de institutie de finantare a UE, pentru a-si consolida capacitatea de formulare a politicilor si strategiilor, de planificare sectorialasi de planificare, elaborare si implementare a proiectelor.

Memorandumul de Intelegere cu BEI, aprobat de Guvern, este valabil pana la 31 decembrie 2023 si stabileste acordarea de asistenta tehnica tarii noastre pentru doua arii de interventie. Daca pe parcursul implementarii partea romana identifica si alte arii sau domenii unde BEI ar putea furniza expertiza, acest lucru se va putea face fara modificarea Memorandumului daca BEI dispune de resursele necesare.

In ceea ce priveste asistenta tehnica pe care Romania o va primi din partea BERD, Guvernul a identificat trei domenii in care considera a fi necesar un sprijin suplimentar pentru intensificarea implementarii de proiecte. In masura in care sunt identificate domenii suplimentare de sprijin in implementarea de proiecte, acestea pot fi convenite prin schimb de scrisori intre BERD si Ministerul Fondurilor Europene. Valabilitatea Acordului de asistentatehnica dintre Guvern si BERD este pana la incheierea perioadei de plati pentru FESI din cadrul perioadei de programare 2014 — 2020, prevazuta in prezent a fi data de 31 decembrie 2023.

Banca Mondiala va oferi Romaniei asistenta pe doua arii de interventie — modernizarea administratiei publice si realizarea reformelor structurale. In cazul identificarii unor arii de interventie noi, Guvernul se poate adresa BM cu o solicitare de servicii in orice sector sau domeniu relevant nou. De asemenea, Romania poate primi asistenta tehnica din partea BM in baza acestui Memorandum pana la 31 decembrie 2023.

Sursa: Agerpres

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.