Lansarea proiectului pilot „Regiuni mai putin dezvoltate”

Lansarea proiectului pilot „Regiuni mai putin dezvoltate”

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a lansat la Bucuresti, in premiera europeana, proiectul pilot „Regiuni mai putin dezvoltate”.

Prin acest proiect, Comisia Europeana va sprijini regiunile avand un PIB sub 50% din media UE pentru a identifica si depasi blocajele cu care acestea se confrunta, prin analize, expertiza si consiliere furnizate autoritatilor.

„Peste 231 de miliarde de euro au fost disponibile prin politica de coeziune pentru regiunile mai putin dezvoltate ale Europei in perioada 2007 – 2013. Realitatea ne arata insa ca aceste regiuni au inregistrat evolutii diferite. Regiuni similare, care beneficiaza de sprijin asemanator din partea Uniunii, au cai diferite de dezvoltare: unele prospera, altele raman in urma”, a declarat comisarul european pentru politica regionala la lansarea proiectului.

In cadrul proiectului, care se adreseaza pentru inceput regiunilor Nord-Vest si Nord-Est din Romania, experti ai Directiei Generale pentru Politica Regionala din Comisia Europeana (DG REGIO) vor gasi, impreuna cu autoritatile romane, pentru fiecare regiune in parte, cele mai bune solutii pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finantare europeana, in beneficiul direct al cetatenilor. Expertii Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanta locala si investitiile din regiunile cuprinse in proiect.

Romania este primul stat membru in care este pus in practica acest proiect pilot, in regiunile Nord-Vest si Nord-Est, unde efectele unei economii slabe se simt direct la nivelul cetatenilor. In functie de rezultate, proiectul va fi extins ulterior pentru a include si alte regiuni din Romania (Sud, Sud-Vest si Sud-Est), precum si in Polonia.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.