Start-Up Nation 2018: Se vor finanța dronele, echipamentele de fitness, achiziţia de spaţii de lucru

Start-Up Nation 2018: Se vor finanța dronele, echipamentele de fitness, achiziţia de spaţii de lucru

Noul program Start-Up Nation 2018, prin care statul spune că va oferi fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei unui număr de 10.000 de firme, va finanța achiziționarea de spații de lucru, drone, echipamente pentru săli de fitness și altele.

Prevederile sunt cuprinse în proiectul procedurii schemei de minimis pentru ediția 2018, care se va implementa de fapt mai mult în 2019, scos în dezbatere publică vineri de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

La cheltuieli eligibile sunt trecute, printre altele,  „programe software necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare inclusiv licenţe, în valoare eligibilă de maxim 60.000 lei”.De asemenea, „Software pentru comerţul on-line este eligibil indiferent de codul CAEN pentru care solicită finanțare”, însă nu și pentru  codul CAEN 6201, adică firmele care au „activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)”.

În schimb, beneficiarii vor fi obligați ca, pe  întreaga perioadă de monitorizare a programului, începând cu data solicitării primei tranșe de ajutor nerambursabil, să afișeze și să mențină la loc vizibil două plăcuțe informative cu privire la programul Start-up Nation. Cele două plăcuțe informative vor fi plasate astfel:
  • una în interiorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepție, secretariat, loc de așteptare etc)
  • una în exteriorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru traficul de persoane pe lângă spațiul unde se desfășoară activitatea (fațada stradală, intrare în clădire etc)
  • Cele două plăci informative cu privire la programul de finanțare Start-up Nation, vor putea fi decontate din program la valoarea maximă de 500 lei, în total.

Alte cheltuieli eligibile noi:

  • In categoria echipamente sunt incluse echipamentele pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță, drone.
  • De asemenea, va fi eligibilă achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, la momentul achiziției;  În categoria spațiilor sunt incluse corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice. Pentru aceste cheltuieli nu este necesar raport ANEVAR.

Proiectul de procedura poate fi accesat:

proiect–sun–19oct2018–1site

 

Reamintim, de asemenea, că Ministerul pentru Mediul de Afaceri a scos marți în dezbatere publică o variantă actualizată a propunerii de modificare a programului Start-Up Nation, ediția a doua, în care serviciile creative, inclusiv crearea de programe de calculator, cresc în punctaj față de grila propusă în urmă cu două săptămâni, care a stârnit nemulțumirea unor consultanți și unor antreprenori.

Astfel, în noua grilă propusă, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus dreaptă. Tot la industrii creative intră și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de puncte, cu 20 de puncte, sub producție și servicii.

Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.