Facilitati pentru someri: Statul ofera beneficii noi somerilor de lunga durata

Facilitati pentru someri: Statul ofera beneficii noi somerilor de lunga durata

Somerii de lunga durata vor beneficia de orientare personalizata si vor incheia un acord de integrare in munca cu Serviciul public de ocupare a fortei de munca, conform Ordinului ANOFM nr. 254/2018 pentru aprobarea Procedurii privind punerea in aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si a modelului acordului de integrare in munca, care a fost publicat de curand in Monitorul Oficial.

Statul roman aplica Recomandarea CE din 15 februarie 2016, privind integrarea pe piata fortei de munca a somerilor de lunga durata (2016/C 67/01), prin asigurarea unui cadru legislativ si de coordonare interinstitutionala”.
Practic, institutiile statului vor colabora intre ele pentru asigurarea accesului pe piata muncii a persoanelor care nu au un loc de munca de foarte mult timp.
Statul trebuie sa se ocupe de inregistrarea acestor persoane la Serviciul public de ocupare a fortei de munca. Apoi, Serviciul public de ocupare a fortei de munca impreuna cu alti parteneri trebuie sa ofere orientare personalizata somerilor de lunga durata si sa ii informeze cu privire la ofertele de locuri de munca si la sprijinul disponibil in diferitele sectoare ale economiei, in diferitele regiuni si in alte state membre, in special prin intermediul serviciilor europene pentru ocuparea fortei de munca (EURES).
Iata ce prevede documentul publicat in Monitorul Oficial:
Agentiile pentru ocuparea fortei de munca incheie, in scris, cu fiecare somer de lunga durata inregistrat, care nu poate beneficia de Garantia pentru Tineret, un acord de integrare in munca, intr-un termen ce nu va depasi 18 luni de la data inregistrarii ca somer.
Procedura reglementeaza  incheierea  acordului  de integrare in munca de catre somerii de lunga durata inregistrati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti, care nu pot beneficia de Garantia pentru tineret.
Persoanele cu statut de somer de lunga durata, respectiv persoanele care sunt someri pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani, au posibilitatea de a incheia la expirarea perioadelor mentionate un acord de integrare in munca cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca  judetene  sau  a municipiului Bucuresti, in a caror evidenta sunt inregistrate.
Acordul de integrare in munca va cuprinde:
a) scopul;
b) prezentarea detaliata a serviciilor specializate furnizate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti, potrivit legii, propuse a fi acordate somerului de lunga durata in functie de nevoile sale specifice, astfel incat sa se asigure cresterea sanselor de ocupare ale acestuia;
c) informare cu privire la serviciile care pot fi oferite, potrivit legii, somerului de lunga durata in functie de nevoile sale specifice de catre alte entitati din domeniul public;
d) obiectivele, termenele si obligatiile asumate de catre parti prin semnarea acordului de integrare in munca;
e) durata;
f) modificarea;
g) incetarea.
La expirarea perioadelor de 6 si 12 luni, persoanele care au statutul de somer de lunga durata sunt invitate la sediul agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti in a caror evidenta sunt inregistrate, in vederea informarii cu privire la serviciile prevazute la lit. b) si c) de mai sus.
Persoanele care au statutul de somer de lunga durata si care, in urma informarii isi exprima optiunea de a beneficia de aceste servicii incheie in scris cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti acordul de integrare in munca.
Pe perioada pentru care se incheie acordul de integrare in munca, persoanele care au statutul de somer de lunga durata raman inregistrate, in conditiile prevazute de lege, in evidenta agentiilor pentru ocuparea  fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta.
Agentiile  pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti au obligatia de a monitoriza  periodic  situatia individuala a persoanelor care au statutul de somer de lunga durata cu care au incheiat acorduri de integrare in munca sub aspectul schimbarii nevoilor specifice ale acestora si de a propune modificarea in mod corespunzator a acordului de integrare in munca.
Sursa: Manager.ro

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.